NCCS-EXCURSIE NAAR CÓRDOBA EN MIJN DOCUMENTEN D.D. 13 MEI VANAF 1992

Foto Sabine Bossaers

Nu de maand van de waarheid april 2021 alweer meer dan twaalf dagen achter ons ligt ga ik – terwijl de berichten van MailOnline op mijn computer blijven binnenstromen – weer op de traditionele wijze over tot de orde van de dag. Gisteren zijn wij met een groep van 24 deelnemers onder leiding van Francis Versteeg en Sabine Bossaers op excursie geweest naar Córdoba. Sabine en Francis wisten tijdens de reis al veel interessante verhalen te vertellen. Onder meer over de begraafplaats Casabermeja die ooit onder de naam ‘Duchess of Holmes’ is bezocht door Keizerin Elizabeth ‘Sissi’ van Oostenrijk. En over de uit de tijd van de Feniciërs daterende olijvencultuur. Een bijzonder interessante opmerking van Sabine betrof de vriendschap die de tijdgenoten Cervantes en Shakespeare deelden en zij elkaar ook hebben bezocht. De koffiestop hielden wij bij de inmiddels vertrouwde ‘venta de San Benito’.  

Het binnenrijden van de stad was al direct indrukwekkend. Na het oversteken van de Guadalquivir reden we langs de massieve stadsmuren en bij de Puerta de Almodóvar bevindt zich het standbeeld van Lucius Annaeus Seneca. Na aankomst in Córdoba ging ons eerste bezoek naar de Plaza de Capuchinos met het beeld van Cristo de los Faroles. De acht lantaarns die het Christusbeeld omgeven staan symbool voor de acht provincies van Andalusië: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla. Hoewel een bezoek aan het daar gevestigde ‘Convento de los Dolores’ aan elke toerist wordt aangeraden werd ons bezoek door een inwoner van de stad niet erg op prijs gesteld aangezien er in de kerk een heilige mis plaatsvond en wij ons klaarblijkelijk geen rekenschap hadden gegeven van de aanwezige biddende gelovigen. Vervolgens is ons bezoek aan het Romeinse gedeelte van de stad begonnen in het vijfsterrenhotel Palacio del Bailío in de Calle Ramirez de las Casas Deza.

Wij werden daar vriendelijk ontvangen en rondgeleid door Jefe de Recepción Carlos Ruiz. Het hotel is gebouwd op de resten van een romeinse villa die associaties oproept met Pompeï. Mijn hoogtepunt betrof de ‘Suite Junior Don Quijote’ met afbeeldingen uit het beroemde verhaal.

We vervolgden onze tocht door de Romeinse wijk met het standbeeld van de met keizerlijke macht beklede Marcus Claudius Marcelo en resten van de Romeinse tempel uit het toenmalige Corduba.

Wij kwamen uit op de enige vierhoekige plaza mayor van Andalusië.

In deze maand mei wordt in Córdoba jaarlijks de wedstrijd gehouden om de mooiste patio van de stad. Wij hebben er twee mogen bezoeken. Een streling voor oog, oor en reukzin.

Vervolgens zag ik in de gevel van het voormalige weeshuis Hospital de la Caridad (Córdoba) aan de Plaza del Potro een gedenksteen voor de naamgever van onze organisatie

EL PRÍNCIPE de los INGENIOS de ESPAÑA MIGUEL de CERVANTES SAAVEDRA El ABoLENGo CoRDoBÉS MENCIóNó ESTE LUGAR Y BARRIO EN LA MEJoR NoVELA del Mundo

Hiertegenover bevindt zich de beroemde Posada del Potro die door Cervantes in El Quijote is vermeld.

Evenals tijdens onze Excursie naar Ronda vond ik de gezamenlijke lunch wederom het hoogtepunt van de dag omdat wij elkaar bij die gelegenheid steeds beter leren kennen. Deze keer kwamen wij voor de maaltijd samen in de exclusieve sociëteit ‘Sociedad PLATEROS’. Wij genoten met ons allen van een collectie tapas bestaande uit ensalada rusa, tomatenschijfjes in olijfolie, berenjena met honing, croquetas de rabo de toro en een flamenquín cordobés. En vanzelfsprekend mocht wat mij betreft een glaasje Moriles niet ontbreken. Na de maaltijd zijn wij langs de gesloten Mezquita-catedral gewandeld tot aan de puente romano en de toegangspoort met de beeltenis van Keizer Karel V en zijn ‘echtelijke’ zoon Filips II.

Puente Romano de Córdoba

Langs de oever van de Guadalquivir  ben ik naar het Alcázar de los Reyes Cristianos  gewandeld en vandaaruit naar de bus van Antonio die ons om 16:15 met een tussenstop in de omgeving van Antequera naar de Costa del Sol heeft teruggebracht.

Het was een gedenkwaardige dag.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik aansluitend aan mijn bericht SPEECH VAN HIS ROYAL HIGHNESS THE PRINCE OF WALES, BASINGSTOKE EN MIJN DOCUMENTEN D.D. 12 MEI VANAF 1992 mijn verbindende elementen d.d. 13 mei vanaf 1992 tot en met 2012: 1992 La Vuelta a España 1995 Ik wijd mij thans aan mijn dissertatie  1997 Information on behalf of NatWest Kensington Royal Garden BranchAccount number 66834465 2000 Your letter from April 17th  2001 Minister-President Wim Kok en voormalig Burgemeester Ed d’Hondt belangrijke getuigen 2002 Diana’s Last Will of December 1996 2003 Oplossing financieel dilemma 2005 Candle in the Wind  2006 Père Lachaise et Le Capitain Fracasse  2007 Afspraakbevestigingen 2010 Mohamed Al Fayed ten onder tegen Madrid  2011 Twee dagen nationale rouw i9n Spanje 2012 Opening La Casita Punta Azul in Torremolinos en Vitesse-N.E.C. in Arnhemen deze berichten van vandaag: Duke of Edinburghs life commemorated black white stamps met Tony Blair 10:40 Madame Tussauds moves Prince Harry and Meghan Markles figures from the royal display to the Hollywood-zone 11:33 Princess Diana-documentary create divide Harry and Meghan royal expert claims met Het Licht op Paul Burrell 12:27 Prince Harry says his life is ‘like the Truman Show’ royal family candid podcast interview 13:09 SAGE experts hold emergency meeting spread Indian variant UK met Tony Blair en13:27 Kate Middleton Prince William arrive West Midlands mental health visits

17:42 Na verzending van het bovenstaande was ik in gedachten bij de gereserveerde tafel in Witsand in Noordwijk met de vraag welke twee personen van deze reservering gebruik zouden maken en wat er aan die tafel is besproken.  In die tussentijd ben ik gaan lezen in het boek ‘Rode sneeuw in december’ van Simone van der Vlugt  vanaf hoofdstuk 14. Dit speelt zich af op 25 oktober 1555 in Brussel tijdens de troonsafstand van Keizer Karel V waarin melding wordt gemaakt van de eerste verjaardag van zoon Filips Willem van Willem van Oranje en Anna van Egmond (1533-1558). Zoals ik reeds op 23 oktober 2001 heb beschreven in mijn brief aan onze voormalige directiesecretaresse Karin de Winter is Filip Willem opgegroeid in ‘Cervantes’ birthplace town’ om Philip Homer  aan te halen. In die tussentijd ontving ik de berichten Royal expert blasts victim Prince Harry following Dax Shepard podcast en Kate Middleton Prince William arrive West-Midlands mental health visits. Ik vind de berichtgeving van de Daily Mail momenteel nogal chaotisch en ongestructureerd. Ze maken geen onderscheid tussen hoofdzaken en bijzaken. 17:18 Ik constateer al enige verbetering in Prince Harry says life like Truman royal family candid podcast interview ‘He’s treated me the way he was treated’: Harry claims he moved family to LA to ‘break cycle’ of ‘genetic pain and suffering’ passed on from Charles, the Queen  and Philip – and ‘wanted to quit as royal in early 20s’ because of ‘what it did to mum ‘. In dit verband kreeg ik om 16:55 een berichtje van Escuela Carmen de las Cuevas uit Granada.

Vervolgens ontving ik Prince Harry talks going wild youth frank discussion Dax Shepards drug use Het spreekt vanzelf dat Harry zich sterk maakt voor de nalatenschap van Zijn Moeder en Ons Bedrijf.

Inzake ‘San Benito’ gingen mijn gedachten ook terug naar mijn bezoek aan het Portugese Bragança tijdens het AEPE-Congres in Zamora. In dit verband kijk ik nu ook naar de ontvangst door de burgemeester van deze stad op 26 juli 2018 . In dit verband ontving ik het bericht Travel firm Beach STOPS taking holiday bookings uncertainty

In dit verband verwijs ik naar ons samenzijn in de Casa de Madrid  in Buenos Aires   op 15 april 2009.