MIJN VERBINDENDE ELEMENTEN D.D. 5 JULI VANAF 1987, HET LICHT OP EL TOBOSO EN VOORUITBLIK OP DE ‘MOORDLUNCH’ IN CAFÉ DE BRABANDER

Aansluitend aan mijn bericht HENDRIK DE ACHTSTE, MIJN VERBINDENDE ELEMENTEN D.D. 4 JULI VANAF 1987, HET LICHT OP LADY LOUISE WESSEX, MIJN BRIEF VAN 16 AUGUSTUS 1998 EN DE APPELTJES VAN ORANJE memoreer ik mijn verbindende elementen d.d. 5 juli vanaf 1987 tot en met 2012: 1995

1995070501 De Baak Noordwijk
1995070502 De Baak Noordwijk
1995070503 De Baak Noordwijk

1997 Letter to Mr and Mrs Tristen in Henley-on-ThamesGreetings  1998 Keuzeproces

President

1999 Vuurwerk 1999  2000 Op één lijn  2001 Denkend aan Henley  2002 Bericht aan de directie 005  2003 Gevolmachtigd President-Directeur van de Raad van Bestuur  2004

20040705 Verzendbewijs van mijn brief aan Earl Charles Spencer
20040705 Namens Friso & Mabel
2004042401 Friso & Mabel
2004042402 Friso & Mabel

2005 Adreswijzigingen 2006 Eerlijkheid 2007 Ambassadeur van Heemstra 2008 Nous Maintiendrons

20080705 Kasteel Engelenburg

2009 De fotograaf van Hans van den Broek

2009070501 Sint Walrick
2009070502 Hartenstein te Oosterbeek
2009070503 Hartenstein te Oosterbeek
2009070504 Kasteel Rozendaal
2009070505 Oranjerie van Kasteel Rozendaal
2009070506 Gedenksteen Generaal Karel van der Heijden 1826-1900 te Bronbeek
2009070507 Huize Bronbeek te Arnhem

2010 Wallage en Rosenthal Informateurs  2011 Koninklijke foto’s met Les Jell, David Maher en Prince Lee 2012 Friends forever

Na dit te hebben vastgesteld heb ik een lange wandeling gemaakt naar Hotel Amaragua. Ondanks de hitte. Ik had mijn opgaaf wereldinkomen ter verzending aan de Nederlandse belastingdienst meegenomen. Voor het postkantoor van Torremolinos stond een lange rij wachtenden. Daarom heb ik in de ‘estanco’ van La Carihuela een postzegel gekocht en de blauwe enveloppe met inhoud vervolgens in de gele brievenbus gedeponeerd in de onmiddellijke omgeving van de Plaza del Remo. Deze gele ‘pillar box’ deed mij denken aan hetzelfde model in El Toboso waar ik op 23 mei 1992 een bijzondere brief heb verzonden die alvolgt luidt:

Tussenrapportage El Toboso, 23 mei 1992 Hola Elisa, Even een tussenrapportage. Ik maak op dit moment zo veel mee dat ik denk dat ik in ons volgende gesprek, voordat je naar Amerika vertrekt, niet alles aan je kwijt kan. Zoals je aan de aanhef ziet begin ik al weer aardig te verspaansen. Ik heb begrepen dat je hier Elisabeth wordt genoemd en heb daarbij even moeten denken aan Elisa vida mía, een van die prachtige films van de Spaanse cineast Carlos de Saura. Zo kent de Spaanse cultuur nog een grote hoeveelheid cultuurgoederen die in ons westerse denken zijn doorgedrongen. Zo is La Forza del Destino, de opera van Mozart, afkomstig van een Spaanse schrijver, Tirso de Molina, uit Sevilla. Het oorspronkelijke verhaal heet La Fuerza del Sino. Vanuit de Shakespeariaanse operatragiek is dit begrip bekend als De kracht van het noodlot. Oorspronkelijk heeft het een positieve betekenis: De kracht van het lot, en dat wil niet veel minder zeggen dan dat the selffulfilling prophesy zich uiteindelijk realiseert. Alles wat je denkt dat gaat gebeuren, gaat gebeuren. Dit heb ik in mijn leven nog altijd zo ervaren. Ik heb begrepen dat jij daar ook zo over denkt. Ik ben nu al enige tijd in Spanje en ik vind het wonderbaarlijk hoe snel zich binnen mij een nieuw veranderingsproces, een nieuw groeiproces, voltrekt. Ik denk dat het je zeker zal interesseren. Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat ik zo snel afstand zou kunnen nemen van mijn persoonlijke situatie waarin ik verkeerde in Maarn. Alweer een transformatie. In een van de begeleidingsbijeenkomsten van Nieuw Elan heeft Teun Leuftinck ons ooit eens een tekening van een gewenste situatie laten maken. Ik heb hierin de kaart van zuidwest Europa getekend, het jaar 1992, lijnen getrokken van Nederland naar Spanje en de steekwoorden Organisatie-ontwikkeling en Human Resources Management vermeld. Sevilla 1992 stond al in 1988 aan de basis van mijn Spanjeplan. Zoals het zich nu laat aanzien verloopt alles zoals deze prophecy in 1989 op dat gele stuk karton is neergezet. Tijdens de afscheidsbijeenkomst van Sjef van Zwieteren vroeg Bert Hortensius mij naar mijn Spanjeplan. Ik heb hem toen gezegd dat er “nog wat knelpunten moesten worden weggenomen”. Het was hem mijns inziens toen al duidelijk dat ik hiermee een persoonlijk spanningsveld in de relatiesfeer heb bedoeld, die uiteindelijk tot mijn echtscheiding heeft geleid. Bij de IMS-certificaatsuitreiking in maart vorig jaar had ik hem al van deze problematiek op de hoogte gebracht. Ook krijgt dat wat ik in mijn sinterklaasgedicht aan jou heb geschreven nu duidelijker een concrete vorm. Misschien kun je er nog iets van herinneren. Ik schreef je op 5 december 1990 o.a. dat ik jouw “gouden brief” in mijn hart had bewaard. Op mijn schrijftafel staat op dit moment een fles Rioja, Carta de Oro 1987, in gouddraad ingepakt. Dit verjaardagscadeau van toen heeft zijn uitwerking dus niet gemist. Ik schreef ook dat mijn wereld vele kleuren kende, dat “Sangre y oro” de kleuren zijn van het land waar ik van houd en dat er in dat land eens een ridder leefde die voor ideaal en recht vocht in naam van zijn jonkvrouw Dulcinea. In mij is toen de Don Quijote weer wakker geworden, het boek van Cervantes waarop ik ben afgestudeerd. Ik was me weer bewust geworden van mijn idealistische strijdlust, mijn quijotismo en ik denk nu even aan wat ik jou ooit eens eerder heb geschreven: “Ik hou van je moed en doorzettingsvermogen. Ik hou van je strijdvaardigheid in het idealistische, maar realistische, gevecht tegen onmetelijke krachten. Ik hou van je geest. Eigenlijk hou ik van je omdat je vaak verschrikkelijk veel op mij lijkt.” Ik heb in jou toen blijkbaar een soortgelijk quijotismo herkend. De vrouwelijke kant van Don Quijote is Dulcinea. Dulcinea van El Toboso. Nu nog zie ik jou een jaar geleden een advertentie uit je tasje halen met een vacature voor office-manager bij een internationaal operererend taleninstituut waarbij ik op dat moment al had gesolliciteerd. Het was het instituut don Quijote. Is dat nou toeval? Alles om me heen lijkt op dit moment als een soort legpuzzle in elkaar te gaan passen. Op dit moment vindt hier de Vuelta a España plaats, de Ronde van Spanje. “Vuelta a España” betekent ook de “Terugkeer naar Spanje”. Dit is voor mij een rituele ronde door Spanje. Op 13 mei eindigde in Salamanca een etappe van de Vuelta. Ik was hiervan getuige. Op 14 mei begon een nieuwe etappe, een nieuwe stap. Met Marianne de Jong, mededirecteur en eigenaresse van don Quijote, heb ik, op haar uitnodiging, op de Plaza Mayor op die dag zitten eten. Toeval? Zij komt tegenwoordig nog maar een week per jaar in Salamanca. Deze brief heb ik gepost in El Toboso, een dorpje in La Mancha, het dorpje van Dulcinea, waarvan men niet weet of zij echt heeft bestaan. In de geest van Don Quijote was zij de meest verheven dame die de wereld kende. Deze universele “ridder” heeft de eeuwen doorstaan als degene die zijn leven heeft gewijd aan het nastreven van zijn idealen, ongeacht of zij al of niet realiseerbaar waren. Zijn idealisme was een voortdurende strijd tegen de omringende realiteit, maar hij was een pro-actief denker in die zin dat hij een Droom trachtte te verwezenlijken. De Spaanse literatuur kent naast de Don Quijote van Cervantes nóg een meesterwerk, van de toneelschrijver Calderón de la Barca, onder de naam La vida es sueño, Het leven is een Droom. Een stuk van mijn droom wordt nu werkelijkheid en jij helpt mij daar sterk bij. Alleen al het idee dat ik dit aan jou kan schrijven sterkt mij in het doorgaan op de goede weg. Het rituele, quijotesque deel van deze reis zal grotendeels zijn beëindigd als ik de Sierra Morena ben overgetrokken, La Mancha heb verlaten en in het zonnige Andalusië ben beland. De quijotesque droom zal dan een veel realistischer karakter hebben gekregen: de Expo van Sevilla, het venster op de wereld. Dan zal blijken dat don Quijote een verzinsel is, een projectie van de geest, die is geproduceerd door Cervantes, ooit een man van vlees en bloed. De contacten die ik heb gelegd zijn echt. De afspraken ook. Ik zal je daar uitgebreid over rapporteren. Binnen één à twee jaar hebben wij die nieuwe organisatie. Ik zeg met name WIJ omdat wij nog altijd op dezelfde golflengte zitten en niemand beter op de hoogte is van mijn plannen dan jij. Jouw verantwoordelijkheid voor Nieuw Elan zal daar niets onder te lijden hebben. Mijn quijotesque idealisme is de basis geworden voor de uitvoering van het realistische bedrijfsplan Cervantes Benelux. Op deze wijze wordt een brug geslagen tussen Nederland en Spanje, een ideaal dat Julio Sampedro en ik samen delen. Vanuit Andalusië zal ik proberen iets over de gevoerde gesprekken naar je toe te sturen. Ik zal nog wel wat slagen moeten winnen, bijvoorbeeld tegen de Spaanse staat. Maar die slag zullen we wel winnen, al lijkt het op het eerste gezicht een gevecht tegen windmolens. Ik heb nog nooit een slag verloren als ik dat niet zelf wilde. Te adoro.
Wie goud geeft, krijgt goud terug Un fuerte abrazo, John *adorar = 1. met goud behangen; 2. liefhebben.”

De hiernavolgende wandeling over de Calle Loma de Los Riscos naar huis was een zware beproeving. Het zou geen kwaad kunnen als ik vanaf heden zou kunnen beschikken over een auto met chauffeur als Voorzitter van de Stichting Cervantes Benelux.

15:10 In dit verband kijk ik nu naar Diana Birds set Free d.d. 12 november 2018. Terzake organiseert de Nederlandse Club Costa del Sol aanstaande vrijdag 8 juli 2021 een zogenaamde ‘moordlunch’ in Café De Brabander . Mijn gedachten gaan hierbij uit naar mijn bezoek aan het Café Sherlock Holmes op 20 april 1997 in Londen.

Ook in Torremolinos is er tegenwoordig een bar met de naam Sherlock Holmes. In dit verband memoreer ik mijn bericht van 29 december 2019: “SHERLOCK HOLMES, MIJN DOCUMENTEN D.D. 29 DECEMBER VANAF 5 JANUARI 1991 EN HET LICHT OPNIEUW OP GIBRALTAR EN DE PARADOR DEL GOLF Gisteren hebben wij met de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente aan de Costa del Sol de kerstmaaltijd gevierd in Don Canapé. Tijdens mijn wandeling passeerde ik op de Plaza de la Nogalera het recentelijk geopende restaurant Sherlock Holmes. In dit verband memoreer ik mijn documenten waarin Sherlock Holmes is vermeld: Attending the choral evensong at Westminster AbbeyMessage from the Economic Development Manager of Stratford-upon-AvonDank aan Prinses MargrietJohn McKnightVordering op VitesseJohn and Diana Their Quixotic Quest en mijn documenten d.d. 29 december vanaf 5 januari 1991: 1996 Bruggen slaan 1997 ‘Foto’ ter attentie van Robert Rubinstein van de Redactie van SourceElizabeth 1998 ‘Schadeafhandeling’ ter attentie van Postbank N.V. te LeeuwardenMahler 1999 Melrose en Galashiels Terugblik op 28 december 1999 en Vooruitblik op ‘Over the border’ 2003 Vermiste foto’s 2004 De Kern van De Zaak 2005 Herman Veenendaal 2006 The Queen’s Castle 2007 Evita 2009 Jankees Meijnen en De Horsten in Wassenaar 2010 Sleutel 149 2011 Ellecom en Sjaak van Gemerden13:55 Flitsbericht ontvangen: De mooiste momenten van 2019 met onder meer een bezoek van Máxima en Willem-Alexander aan Hoogeveen en Dwingeloo. Prins Bernhard, Pieter Christaan, Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aan De Hollandse 100. Prins Harry aan Den Haag. Prinses Beatrix en Prins Charles aan de herdenking van operatie Market Garden en Paul R(h)em aan de bollenstreek. 18:32 Na dit te hebben opgetekend heb ik het laatste saunabezoek van dit jaar gebracht in Hotel Amaragua. Ik sprak er met de man uit Zweden opnieuw over mijn ontmoeting met Prins Carl Philip van Zweden  en een Zweedse Generaal op 22 juli 2000 en in de saunacabine met een jongeman uit Gibraltar en zijn Spaanse vriend uit Málaga. Daarom memoreer ik nog eens mijn correspondentie waarin Gibraltar is vermeld: Correctie van mijn fax van 20:59Letter from The Prince of OrangeCounsellinggesprek op de Baak te NoordwijkLicht op Rood, Oranje en PaarsMachtsverheffenUitnodigingFoto uit GranadaStartblokkenBericht van het Haags Juristen CollegeCounsellinggesprekBezoek aan GibraltarBankgarantie geannuleerdHet lichtschip is verdwenenCervantes Recruitment and SelectionNieuw telefoonnummerMain Street in GibraltarRetour Nijmegen-Wassenaar IIEspaña-Nederland-InglaterraQuestion 28 De proef op de somDynastie van HeydenBij The fifth anniversary of my first engagement after my divorceThe only legal truth about DianaBericht uit De Zevende HemelEuropese ontwikkelingenWerkverslag Spanje 2004.01Complimenten aan Van Holkema en Warendorf Unieboek voor David CohenDiana our beloved partnerReis naar Apeloorn, Wijk bij Duurstede, Buren en DoornenburgEl Gran Teatro del MundoZeven jaar ongehuwd weduwnaarWerken met ontwikkelingstrajectenCoquille de St. Jacques en Experiencias Hispánicas.