ACHTSTE VERJAARDAG VAN PRINS GEORGE, MIJN VERBINDENDE ELEMENTEN D.D. 22 JULI VANAF 1996 EN VIDEOFRAGMENTEN OP DEZE DATUM

Vandaag viert Kroonprins George van het Verenigd Koninkrijk zijn achtste verjaardag. Vanuit deze achtergrond memoreer ik aansluitend aan MIJN VERBINDENDE ELEMENTEN D.D. 21 JULI VANAF 1997 mijn verbindende elementen d.d. 22 juli vanaf 1996 tot en met 2012: 1996 Operatie De Gouden Driehoek

19960722 ICB/Baak960722 ‘Operatie De Gouden Driehoek’ aan Directie de Baak t.a.v. E.H. Halbertsma Koningin Astridboulevard 23 2202 BJ NOORDWIJK

Ticket to the tropics  

19960722 ICB/BOB960722 ‘Ticket to the Tropics’ aan De heer J.W. van Aalst Van Lanscroonstraat 6 2596 PA ‘s-GRAVENHAGE

Vertrouwensrelatie

19960722 ICB/huisarts ‘Vertrouwensrelatie’ VERTROUWELIJK EN PERSOONLIJK aan De heer Ed Nijsten, huisarts Nieuwestadweg 3 6545 AM NIJMEGEN

Mijn fax van 16 juli1996 18:40 u  1997 Fax messages to David Sharp and Winnie SorgdragerOntmoetingPortefeuille  – Veiligheidsmaatregel

19970722 Faxbericht ‘Veiligheidsmaatregel’ aan De Minister van Justitie Hare Excellentie Mr. W. Sorgdrager

 1998 Zonsopkomst  

1998072201 JH/LH Zonsopkomst
1998072202 JH/LH Zonsopkomst
1998072203 JH/LH Zonsopkomst
1998072204 JH/LH Zonsopkomst
1998072205 JH/LH Zonsopkomst
1998072206 JH/LH Zonsopkomst

1999 Floors Castle 2000 Nacht van Nijmegen 2001 Van Torremolinos tot Cáceres 2002 20020722 Dagboek Hotel AmalteaLorca Hotel Amaltea 2003 El avión del Rey 2005 Het huis van de toekomst 2006 El Prínipe Azul  2007 Hoogtijdagen der Nederlandse diplomatie 2008 Erecomité Madrid 2009 Bezoek aan Estepona 2010 Ruud Lubbers Informateur 2011 20110722 Intocht Vierdaagse NijmegenBerichtgeving aan H.MorsinkBericht aan Liesbeth HalbertsmaBericht aan mijn Super DL 2012 Ontvangstbijeenkomst in Hotel Robledo en ‘velada dulce’ in Hotel Begoña Centro in Gijón 2013 Start van het congres in Jaca De reis is gisteren voorspoedig verlopen. De AVE van 8:40 uit Malaga kwam exact om 12:33 aan in Zaragoza-Delicias. Vanuit het aangrenzende ‘Estación de autobuses’ kon ik ondanks de lange rij wachtenden voor het loket nog een ticket voor de bus van 13:00 uur naar Jaca bemachtigen. De eerste bekende was de Guatamalteecse in Zwitseland woonachtige Ana Stamm die ook met ons mee is geweest naar Argentinië. Naast mij kwam een Spaanse dame zittten uit Logroño in La Rioja. Dat was al direct de vuurdoop. Want zij begon al direct in goed Kastiliaans volop tegen mij aan te praten over Macht, geld en seks. Van de priamide van Mazlow had zij klaarblijkelijk nog nooit gehoord. Ook gaf zij tijdens de lange busrit een complete verhandeling over Calisto en Melibea uit La Celestina van Fernando de Rojas. Dat boek is inmiddels al eeuwen oud, maar schijnt hier in het noorden van Spanje nog steeds actueel te zijn. Met name als het over relaties gaat. Vandaag neemt het congres een aanvang. Ik heb mij gisteren al ingeschreven. Aangezien ik het congres op video vastleg is het bestuur zo vriendelijk geweest mij dit jaar niet het lidmaatschap en de deelname aan het congres in rekening te brengen. Het is een bijzondere gewaarwording hier weer terug te zijn in Jaca na 23 jaar. Hier heb ik de belangrijkste persoonlijke beslisissingen van mijn leven genomen ten gevolge van mijn veranderingsproces bij Nieuw Elan, de Kracht van positief denken en De kracht van het geloof. Het is een prettige atmosfeer. Vanuit de residentie van de Universiteit van Zaragoza heb ik uitzicht op de uitlopers van de Pyreneeën. De ijdele berglucht is weldadig. Gisteren heb ik met Gerrit en Marjolein Beekman gesproken uit Almelo. Zij zijn hier nu ook met de caravan. Maar het is nu niet meer nodig om de caravan over de Col du Somport heen te trekken. Er ligt nu een tunnel van zes kilometer door de Pyreneeën die uitkomt in Canfranc. Om 11:00 ben ik gewapend met mijn video-apparatuur naar het Palacio de Congresos getogen. Het mooiste compliment kreeg ik van Elisabeth (R.I.P.) uit Parijs: “Guapo como un cañón”. 12:00 Officiële opening van het congres in aanwezigheid van Dña Concepción Lomba Serrano, Vicerectora van Cultuur en Sociale Politiek; D. Víctor J. Barrio Sena, Burgemeester van Jaca; D. José María Albarca Gil, Voorzitter van de Comarca de Jacetania; Dña Consuelo Triviño, vertegenwoordigster van het Spaanse Instituto Cervantes; José Luis Calvo Carilla, Directeur van de Internationale Cursussen; en María Pilar Celma, Presidenta van de AEPE. 12:30 Presentatie van de Digitalisering van de Actas van de Congressen van de AEPE, door het Instituto Cervantes. 12:45 Inaugurale lezing door ROBERT BLAKE (Universiteit van Californië in Davis en Academia de la Lengua van de Verenigde Staten van Noord-Amerika): De nieuwe technologieën in het onderwijs van het Spaans als vreemde taal” 13:30 Ontvangstcocktail. Hierbij heb ik mijn DVD-archief met mijn opnames van de congressen en colloquio vanaf 2005 tot heden aangeboden aan AEPE-presidenta Dra Pilar Celma Valero en Consuelo Triviño teneinde deze met medewerking van het Spaanse Instituto Cervantes op het internet te publiceren. Rubén Comadina heeft het gefilmd. 16.00 Serie lezingen en didaktische workshops. Hiervan is de presentatie door María de Lourdes Gay over de uitbreiding van het Spaans in Canada geannuleerd. 18:00 Bezoek aan de stad onder leiding van een gids.

2014 Gisteravond heb ik op verzoek van Ana Stamm in de ‘Jardines del Real Monasterio Santo Tomas” mijn videopnames laten zien van ons bezoek aan Perito Moreno. Aan de tafel ontspon zich terzake een lingüistisch onderhoud over de naam Guatemala. Die naam heeft immers geen positive signatuur. Een gesprekspartner introduceerde hierbij de term Guatalbuena. Ik denk dat wij hierop moeten voortbouwen. 09:00-10:30 Lezingen en workshops (Zalen 1, 2 en 3) 10:30 Rustpauze 11:00-11:30 Lezingen en workshops (Zalen 1, 2 en 3) 11:30 María Malgorzata Koszla: “El papel del arte en la enseñanza de la lengua española: la obra de El Greco como recurso didáctico” (Sala 1) 12:00 Jesús F. Pascual: La imagen de España a través del arte, el cine y la publicidad entre el tópico y la realidad” (Sala 1) Ik ken Jesús Pascual nog van het 40ste AEPE-congres in Valladolid. Hij heeft daar op 28 juli 2005 een verhaal afgestoken voordat ik aan de beurt was met mijn ponencia Cervantes es mi vida op de universiteit van Valladolid. Ook was hij aanwezig op het 42ste AEPE-congres in Santander en is hier afgebeeld op Cervantes Holding in het Palacio de Sobrellanos in Comillas. Ik heb samen met hem gekeken naar het Verslag van het 40ste AEPE-congres in Valladolid met bijzondere aandacht voor 30 Uitwisseling van uitgangspunten van beleid met Don César Antonio Molina tussen het Instituto Cervantes Benelux en het Instituto Cervantes de España en hem verteld dat ik nog altijd over de rechten beschik in de Benelux.

12:45 Plenair Mª Luisa Sotelo: “El Hereje, literair testament van Delibes”. Dit sluit aan bij  Uitwisseling van uitgangspunten van beleid met Don César Antonio Molina tussen het Instituto Cervantes Benelux en het Instituto Cervantes de España. 13:30 Plenair: Alfonso León (Directeur van de Stichting Miguel_Delibes): “Gezamenlijk vaderland. Fundación Delibes ilustrado”: Een artistiek project van literaire verbreiding”. Het is opmerkelijk dat Miguel Delibes zijn laatste werk El_hereje in 1998 heeft geschreven. Zes jaar nadat ik in Valladolid ¡Qué susto! had geschreven “Valladolid me da escalofríos. Dit is de eerste stad in Spanje die mij de koude rillingen over de rug heeft doen lopen.” Tijdens de lezing van Maria Luisa Sotelo overkwam het mij weer. Ik kreeg weer koude rillingen toen zij vertelde over de zogenaamde “Auto de fe” op de Plaza Mayor van Valladolid. Hoofdpersoon in El Hereje is een Spaanse aanhanger van het protestantisme in de tijd van Karel V van het Heilige Roomse Rijk en Filips II van Spanje met de naam Cipriano. Olga María Ramos  heeft een lied in haar repertoire dat is Cipriano getiteld. In El Hereje belandt Cipriano vanwege zijn standvastige geloof uiteindelijk op de brandstapel volgens Maria Luisa Sotelo. Alfonso León liet in zijn presentatie beelden zien van het Instituto Cervantes in New York. Dit deed mij direct denken aan mijn 64 ste verjaardag. Mij werd na afloop van de plenaire bijeenkomst door twee congresdeelnemers uit Mexico verzocht om een foto van hen te nemen. Ik heb hen verteld dat mijn docent Dr Cees van Esch in Nijmegen voordat hij met zijn werkzaamheden aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen een aanvang heeft genomen aan de universiteit van Mexico was verbonden. Ik heb hen daarbij laten weten dat Dr Cees van Esch op mijn advies in 1974 is overgegaan tot het instellen van een werkgroep leerganganalyse en dat alle ontwikkelingen op het gebied van het onderwijs in de Spaanse taal hieruit zijn voortgekomen. Mede door de inbreng van Peter Slagter. In dit verband bracht Jesús Pascual in zijn vlotte betoog van vanmiddag het Marco común europeo de referencia para las lenguas ofwel Gemeenschappelijk Europees referentiekader en het Plan Curricular del Instituto Cervantes ter sprake waarom ik reeds in 1996 heb verzocht in mijn brief Derecho permanente van 18 oktober 1996 mij hun ‘Plan Curricular’ te doen toekomen. In dit verband ben ik van mening dat ik als voorzitter van de Stichting Cervantes Benelux en voormalig onderwijzer in het Koninkrijk der Nederlanden aan de basis sta van al deze ontwikkelingen. 14:00 Middagmaaltijd 16:00-18:00 Lezingen (Zalen 1, 2 en 3)

2015 Excursie naar Lerma en bezoek aan Bar Utopia in Burgos 2018 Zamora 2019 San Sebastián Rafael del Moral sobre el castellano y el euskeraSan Sebastián Inauguración del Quincuagésimo cuarto (54) Congreso de la AEPEConferencia inauguralPaseo por San Sebastián

19:27 Terug uit Amaragua. Met Javi uit Trujillo sprak ik over mijn verjaardag in Aracena tijdens de excursie met Ankie Dobbelman naar Huelva en Río Tinto.