HET LICHT OP SLOT ZEIST, MIJN VERBINDENDE ELEMENTEN D.D. 10 OKTOBER VANAF 1995 EN KERKDIENST IN HET HOLLAND HUIS

Mijn eerste televisiepresentatie heb ik in 1981 gegeven vanuit Slot Zeist in een uitzending van Teleac. Slot Zeist is onder meer vermeld in Uw brief d.d. 18 januari 1996Vijf witte ballonnenSenior Management Programme van het Instituut voor Bedrijfskundige Opleidingen (IBO): State of tomorrowAfdeling BedrijfscontactenUitnodiging van het Business Angel NetwerkVan hof naar homeDe paarse vlinder en het blauwe lichtLegal affairs op mijn 51ste verjaardagGebed zonder Van den EndeDynastie van HeydenBaakkring/Cervanteskring (2)Verdere beleidsontwikkelingHervatting werkzaamhedenVervolg inzake handelsmerk –  Een belangrijk signaaleNederland CongresTiende eNederland CongresLiefde tussen de computers –  Hillary Clinton wint ook in Puerto Rico en neemt de leidingWie doet er een bod op mijn handelsmerk?Pasta met een vleugje wit goudExperience the digitalized world of J.L. van der Heyden –  Het speelveld is uitgezet en de wedstrijd kan beginnenRetour Torremolinos-NijmegenEen bijzonder Nederlands-Engels gesprekeen flesje Argentijnse wijn uit San JuanEen zware verantwoordelijkheidAfscheid van Thom de Graaf als Burgemeester van NijmegenRodenhuis, Leijten en de Koning van SpanjeDe Nederlandse Club Costa del SolDe belangrijkste gebeurtenissen van de komende tijdAmbassadeur Jonkheer E. Röell, Theo Douma en Buckingham Palace en Doña Rosalía Romero en het Prinses Diana Stadion.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik aansluitend aan mijn Derde dag van de vierdaagse van Marbella en mijn verbindende elementen d.d. 9 oktober vanaf 1995 mijn verbindende elementen d.d. 10 oktober vanaf 1996  Lighthouse 1997 Terugblik. en Perspectief 1999 Het elfde gebod 2001 Beëindiging gewapend conflict 2002 Familieaangelegenheden 2003 Brief van Friso en Mabel 2004 Congratulations 2006 Alle Berichten uit De Zevende Hemel tot 10 oktober 2006 2007 Thom de Graaf uit Warmond 2008 Per Cable Turtle naar Stratford-upon-Avon en Warwick 2009 VisieontwikkelingHerfst op De Engelenburg  (1) – Herfst op De Engelenburg(2) 2010 Een bijzondere datum en 2011 Primer día de la nueva etapa de transición.

Na dit te hebben gecommuniceerd was mij de eer vergund vanmorgen tijdens de kerkdienst van de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente Costa del Sol in het Holland Huis onder leiding van Ds Ko Brevet uit Deventer onderstaande lezingen te verrichten.

Eerste Lezing Nehemia 6, 1 t/m 8 en Nehemia 7, 1 t/m 4

Sanballat, Tobia, de Arabier Gesem en alle anderen die ons vijandig gezind waren, hoorden dat ik de muur had opgebouwd en dat er geen gaten meer in zaten – de deuren had ik overigens nog niet in de poorten laten plaatsen. Daarom stelden Sanballat en Gesem mij voor om overleg te plegen in Kefirim, in het Onodal. Maar ze hadden weinig goeds met me voor. Ik stuurde hen de volgende boodschap: ‘Ik heb belangrijk werk te doen en kan daarom onmogelijk komen. Het werk zou stil komen te liggen als ik het in de steek liet en naar u toe kwam. Vier keer deden ze mij dit voorstel, en steeds gaf ik hen hetzelfde antwoord. Tenslotte stuurde Sanballat voor de vijfde keer een van zijn mannen, met hetzelfde doel. Deze man bracht een niet-verzegelde brief mee met de volgende inhoud:

‘Onder de bevolking gaat het verhaal – en Gesem bevestigt het – dat u met de Joden een opstand voorbereidt en dat u daarom de muur opbouwt. Volgens dezelfde bron zou u hun koning willen worden en laat u zelfs profeten optreden die, met een verwijzing naar u, in Jeruzalem verkondigen dat Juda een koning heeft! Welnu, zoiets zal ook de koning ter ore komen. Laten wij daarom toch eens overleggen.’

Ik stuurde hem het volgende antwoord: ‘Wat u beweert is onjuist. U bedenkt het allemaal zelf!’ Ze waren er allemaal op uit ons bang te maken, zodat we het werk zouden opgeven en er niets meer gebeuren zou. Maar ik pakte het werk juist voortvarend aan.

Toen de muur was opgebouwd liet ik de deuren in de poorten plaatsen. Er werden poortwachters aangesteld en de tempelzangers en de Levieten kregen hun taken toegewezen. De verdediging van Jeruzalem droeg ik op aan mijn broer Chanani, en ook aan Chananja, de commandant van de burcht, want hij was meer dan wie ook een betrouwbaar en godvrezend man. Ik zei tegen hen: ‘Op het heetst van de dag mogen de poorten van Jeruzalem niet opengedaan worden, en nog tijdens hun dienst moeten de poortwachters de deuren sluiten. Vergrendel ze dan, en laat de inwoners van Jeruzalem wachtlopen, ieder op zijn post, ieder bij zijn eigen huis.’ De stad was weliswaar zeer uitgestrekt, maar er waren weinig inwoners en ook waren er nog nauwelijks huizen herbouwd.

Evangelielezing Matteüs 10, 1 t/m 7

Daarop riep hij zijn twaalf leerlingen bij zich en gaf hen de macht om onreine geesten uit te drijven en iedere ziekte en kwaal te genezen.

Dit zijn de namen van de twaalf apostelen: als eerste Simon, die Petrus genoemd wordt, en zijn broer Andreas, Jakobus de zoon van Zebedeüs, en zijn broer Johannes, Filippus en Bartolomeüs, Tomas en de tollenaar Matteüs, Jakobus, de zoon van Alfeüs en Taddeüs, en tenslotte Simon Kananeüs en Judas Iskariot, die hem zou uitleveren.

Deze twaalf zond Jezus uit, en hij gaf hen de volgende instructies: ‘Sla niet de weg naar de heidenen in en bezoek geen Samaritaanse stad. Ga liever op zoek naar de verloren schapen van het volk van Israël. Ga op  weg en verkondig: “Het koninkrijk van de hemel is nabij.”