SUNG EUCHARIST ON REMEMBRANCE SUNDAY

Aansluitend aan mijn bericht 73ste verjaardag van Prins Charles en mijn verbindende elementen d.d. 14 november vanaf 1995 heb ik in de St George’s Anglican Church in Málaga deelgenomen aan de bijzondere herdenkingsdienst voor de gevallenen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Helaas heb ik in Torremolinos vanaf 09:30 tot 10:20 op bus M110 moeten wachten zodat ik de kerk pas kon betreden op het moment dat de dienst onder leiding van Father Louis Darant reeds gaande was. De kerk was volgeladen vol. En ik was er niet op voorbereid dat dit een speciale service zou zijn. Nochtans was ik zeer geëmotioneerd bij het zingen van deze ‘recessional hymn’:

Guide me, O thou great redeemer, Pilgrim through this barren land; I am weak, but thou art mighty; Hold me with thy powerful hand: Bread of heaven, bread of heaven, Feed me now and evermore, Feed me now and evermore.

Open now the crystal fountain. Whence the healing stream doth flow; Let the fier cloudy pillar Lead me all my journey through: Strong deliverer, strong deliverer, Be thou still my strengt and shield, Be thou still my strengt and shield.

When I tread the verge of Jordan. Bid my anxious fears subside; Death of death. And hell’s destruction, Land me safe on Canaan’s side: Songs and praises, songs and praises, I will ever give to thee, I will ever give to thee.

Het lied ging mij door merg en been en ik denk dat ik u niet hoef uit te leggen hoe dit komt.

Na het zingen van het ‘God save the Queen’ vond er een ‘Act of Remembrance and Commitment’ plaats op de begraafplaats waar Father Louis Dourant ons voorging. Hier werden herdacht: Sergeant Francis William Calladine – Royal Air Force Volunteer Reserve Sergeant Albert Arthur Ross en Royal Air Force Volunteer Reserve.

Hierna volgden twee minuten stilte gevolgd door gebed en het lezen van dit gedicht over Vlaanderen:

In Flanders fields the poppies blow. Between the crosses, row on row. That mark our place, and in the sky. The larks, still bravely singing, fly. Scarce heard amid the guns below. We are the Dead, Short days ago. We lived, felt dawn, saw sunset’s glow. Loved and were loved and now we lie In Flander’s field. Take op our quarrel with the foe, To yo from failing hands, we throw The torch, be yours to hold it high If ye break faith with us who die We shall not sleep though the poppies grow, In Flander’s field

Vervolgens legde de Britse Consul de krans en werden er meerdere kransen gelegd.

Hierna werden wij uitgenodigd for een ‘light refreshment outside the church’. Dat bood mij de gelegenheid om de historische relatie te bespreken van de families Van der Heyden en Spencer met de woorden “They were both active in the wooltrade. The Spencers in England and the Van der Heydens in Flanders. When you go to Althorp  yo can see many sheep”.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn verbindende elementen d.d. 15 november vanaf 1996 Vordering 1997 Follow upEuropean Cervantes FoundationMijn zesde roos 2000 Van haver tot gort 2004 Cervantesonline 2005 De laatste Berichten uit De Zevende Hemel 2006 Hernieuwd bezoek aan Marokko 2007 KPN sluit u aan 2010 Conquest of Paradise en 2011 Niagara Falls Ontario Canada.

Here we are!

Annechien Steenhuizen meldde gisteravond in het NOS Journaal van 20:00: (17:06) “ Een grote teleerstelling voor veel Britten. Koningin Elizabeth was tóch niet bij Remembrance Sunday. Een belangrijke herinnering voor oorlogsslachtoffers. Ze moest op het laatste moment afzeggen. Dit keer door rugklachten zegt Buckingham Palace. Vandaag zou Haar eerste publieke optreden zijn. Want op Remembrance Sunday is Koningin Elizabeth altijd aanwezig. Dan worden bij het nationale oorlogsmonument de slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdacht. Alastair Bruce koninklijke commentator Sky News: ‘Ik denk dat de koningin enorm geërgerd is. Dit is voor haar echt een van de belangrijkste rollen die ze moet vervullen.’ Maar het lange staan zou nu te pijnlijk zijn voor Haar rug. De afgelopen weken moest de 95-jarige koningin op doktersadvies meerdere activiteiten afzeggen. Op 20 oktober bracht ze zelfs een nacht door in het ziekenhuis. Volgens een bron rond Buckingham Palace heeft de rugpijn niets te maken met Elizabeths eerdere gezondheidsklachten.” De honneurs werden waargenomen door his His Royal Highness The Prince of Wales in uniform van de Royal Navy en Prins William in uniform van de Royal Air Force.

16:22 Het bevreemdt mij niet dat Her Majesty last heeft van rugklachten.

Dat neemt niet weg dat ik mij niet aan de indruk kan onttrekken dat het Nederlandse NOS spotje over ‘stalking’ een vertekend beeld geeft over hetgeen hierover wordt verstaan in het Verenigd Koninkrijk.

Tot morgen,

John