BOUWSTENEN

Aansluitend aan mijn bericht foco-het-licht-op-de-film-steven-spielberg-in-segovia-en-mijn-verbindende-elementen-d-d-15-januari-vanaf-1996 gaat mijn aandacht nu ook uit naar het artikel ‘Entrevista a Trudy van Dommelen’ door Cecilia Flores-Díaz en Paula Costas Alonso op de pagina’s 16 tot 18 van Foco. Ik heb hieruit een selectie gemaakt van fragmenten die interessant kunnen zijn voor de uitvoering van het Beleidsplan Instituto Cervantes Benelux.

¿Quién es Trudy van Dommelen?  Ik zal mij even voorstellen aan jullie. Mijn naam is Trudy, ik ben 55 jaar oud en ik woon in Waalwijk. Al vele jaren ben ik werkzaam als docent Spaans, Frans en onderwijsontwikkelaar in het mbo. Ik heb mijn studie Spaans bij Fontys in 1997 afgerond. In die tijd hadden we geweldige docenten bij wie we thuis kwamen, met wie we gingen koken en bij wie we stage liepen zoals Susana Harmes en María Espúny Ros. Ook zat ik bij de Tuna (Motuna genaamd) en zongen we op festivals Spaanse en Zuid-Amerikaanse liedjes zoals ‘Clavelitos’ en ‘Cielito lindo’. In het laatste jaar van mijn studie gingen wij naar Granada waar ik aan de universiteit lessen heb gevolgd. Mijn liefde voor Spaans komt voort uit mijn jeugd. Ik ben jarenlang met mijn ouders naar Spanje gereisd in de buurt van Salou, Cambrils, de Costa Brava. Als kind al wilde ik contact maken met Spaanse leeftijdsgenoten, maar destijds was er in het voortgezet onderwijs geen mogelijkheid om Spaans te leren (dat was in 1977 ook het probleem). In 1986 heb ik de 1-jarige MEAO (mbo) gedaan en Spaans als extra vak gekozen en ik ben een paar jaar later naar de lerarenopleiding gegaan. In die tijd werkte ik ook in het bedrijfsleven bij o.a. Heineken. Ik heb (allebei) mijn studies in deeltijd gedaan en werken, studeren en een gezin gecombineerd. in 1997 ben ik via mijn stagedocent mevrouw Thomassen in het mbo (ROC Tilburg) terechtgekomen en heb daar 15 jaar gewerkt als docent Spaans & ICT en studieleider. Ook ben ik jarenlang gastgezin voor Spaanse studenten geweest.  

¿Qué te motivó a aventurarte en el rubro del emprendimiento creando vídeos educativos y desarrollando cursos digitales? Ik heb aan vele opleidingen (Toerisme, Luchtvaartdienstverlening, International Business, Marketing & Communicatie) in het mbo lesgegeven, op niveau 2, 3 en 4. Wat ik zag in de klas was dat studenten op veel verschillende manieren leerden en dat vanuit het onderwijs daar te weinig mogelijkheden voor waren. Hier is mijn drive geboren om daar zelf iets aan te doen. In het verleden had ik ook al eens een eigen bedrijfje gehad, dat prima liep, maar met de komst van de kinderen was ik daarmee gestopt. De vrijheid van het ondernemen, de passie voor onderwijs en het blij maken van klanten is hetgeen wat mij gelukkig maakt in mijn werkzame leven. Mijn partner, Martin Gloudemans, heeft daar een belangijke rol in gespeeld. In 2016 is hij gestart met het maken van online cursussen voor zijn bedrijf. Ook een van onze kinderen, Yvo, is afgestudeerd als cameraman en editor. Martin had voor hem Redbrickmedia opogericht om filmopdrachten uit te voeren. Hij maakt o.a. bedrijfsvideo’s en instructievideo’s voor Thieme Meulenhof (uitgever). Deze werden gebruikt bij hun leermiddelen. Een broer van Martin, Adri, docent Maatschappijleer, is erg handig met het maken van animaties. In 2018 ben ik bij Redbrickmedia gekomen om leermiddelen te maken voor het onderwijs omdat ik een markt zag in de combinatie van digitale leermiddelen en vreemde talen.

3. ¿Qué nos puedes comentar del crecimiento del uso de cursos digitales y creación de vídeos educativos? ¿Cómo has desarrollado tu concepto del uso de vídeo y plataformas digitales (también para evaluación) durante tu trayectoria profesional? In 2015 ben ik ook afgestudeerd als docent Frans en heb ik onderzoek gedaan naar het gebruik van instructiefilms en digitale leermiddelen in het onderwijs. Martin is onderwijssocioloog en heeft met mij een didactisch concept (framework) gemaakt voor de lessen. Voor het voortgezet onderwijs heb ik toen diverse interactieve leermiddelen gemaakt waarmee leerlingen zelf aan de slag konden gaan en ‘baas’ waren over hun leerproces. Toen ik het Moodle systeem ter beschikking kreeg, heb ik hier eerst zelf mijn eigen lessen mee ontworpen voor de opleiding Marketing en Communicatie. Yvo nam veel instructiefilms A1 en A2 op met grammatica Spaans. Adri maakte animaties die voorzien zijn van Spaanse stemmen.

Ik herken in Trudy van Dommelen een bijzondere geestverwant en nodig haar graag uit een invulling te geven aan de lege pagina’s in het beleidsplan Instituto Cervantes Benelux.