HET LICHT OP DOMINEE DIRK GRIFFIOEN EN ZIJN ECHTGENOTE REINA UIT BAAMBRUGGE

Aansluitend aan Het Licht op Dominee Hans van der Wal uit Velp citeer ik uit het contactblad van de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente aan de Costa del Sol nu de woorden van Ds Dirk Griffioen.

Weer even voorstellen…… In het Oosten stelt men bij iedere eerste kennismaking de vraag: waar kom je vandaan en waar ga je naartoe. Kort gezegd komt het nu hier op neer: Reina komt uit Amersfoort  en Dirk komt uit Baambrugge, aan de rand van wat genoemd wordt ‘het groene hart’. We hebben elkaar in Amersfoort  op de kweekschool (nu pedagogische academie) leren kennen. Reina heeft haar hele actieve leven ‘voor de klasgestaan’ als juf van de basisschool. Dirk heeft dan een paar jaar ‘voor de klas gestaan’, eerst op de basisschool, en tijdens de theologische studie ook nog voor de pubers op een middelbare school in Zwolle. Na het afsluiten van ons actieve leven zijn we als echte pensionado’s weer neergestreken in Baambrugge. We hopen in januari weer richting Costa del Sol te vliegen voor de dienst (de derde keer alweer) aan de Nederlandse Interkerkelijke gemeente CdS. Niet dat we het niet naar onze zin hebben in deze landelijke omgeving van noordwest Utrecht, maar de temperaturen in het zuiden van Spanje zijn voor pensionado’s als wij toch wat gerieflijker dan die in Nederland. Daarbij komt dat we in het jaar 2021 voor ons gevoel bijna elke dag bewolking zagen en zeer weinig dagen met zon. Ons verleden ligt in de wereld van het onderwijs. Door het werk als docent van een Bijbelschool voor de zending van de Gereformeerde Kerken op Papua (Indonesië) werd voor Dirk de drang om dieper in de theologie te duiken sterk. Na ruim vijftien jaar dienst in de zending blijft men gemakkelijk ietwat verslaafd aan dienst aan kerken en christenen over grenzen. Het gezin moest wel in een stabiele situatie wonen in verband met onderwijs en opleiding. Het werd dus voor Dirk de verdere studie theologie om gemeentepredikant te worden. Reina belandde na de dertien jaren in de zending op Papua weer in het basisonderwijs en is daar gebleven tot haar pensioen. Dirk is na de theologische opleiding en het parttime leraarschap op een middelbare school in Zwolle geheel in dienst van de kerken gekomen als gemeentepredikant. Eerst te Voorburg, toen in Amsterdam en met twee jaar onderbreking voor docentschap op de theologische hogeschool SETIA in Jakarta . En toen nog weer voor vijf jaar in het Walcherse Vrouwenpolder. Na onze pensionering bleef Dirk nog actief voor de zending van de gereformeerde kerken. Het dienen van de kerken in Indonesië kwam voor Dirk in 2017 tot een afronding. Er volgden nog wel wat activiteiten in kerken en theologische opleidingen in Centraal Afrika, maar dat is afgesloten eind 2019. Hoewel we als gepensioneerden eigenlijk niets te doen hebben, zijn we wekelijks druk met genieten van de kleinkinderen, luisteren naar muziek en lezen van boeken. Er moet ook nog wel eens wat in de tuin gebeuren. Ook nog is er zorg voor Reina’s 99-jarige vader. Hij wordt uitstekend verzorgd in een tehuis, waar we hem wekelijks bezoeken. Als we in Spanje zijn, nemen onze vier lieve dochters de bezoeken voor hun rekening. Voor ouder wordende senioren is een dagelijks ommetje natuurlijk nodig. We hebben gemerkt dat het fijner is om in Fuengirola over de boulevard uitgelaten te worden dan te ploeteren door de Baambrugse dreven. We zien er naar uit om veel bekenden weer te ontmoeten aan de Costa, en ook nieuwe verhalen te horen van genietende overwinteraars.