TERUGBLIK OP THE MAGICAL MYSTERY TOUR

Aansluitend aan mijn bericht 2022/02/16/the-magical-mystery-tour/ geef ik graag aan de hand van mijn videobeelden een beknopt overzicht van deze historische excursie.

Om 9:20 verscheen de volgeladen bus van Olmedo met chauffeur Manolo Montoro bij de bushalte in het centrum van Torremolinos. Francis had de voorste bank linksvoor voor mij gereserveerd zodat ik tijdens de rit fragmenten van de reis op video zou kunnen vastleggen. Het programma week niet veel af van de reis op 13 maart 2019. De eerste stop was in Benagalbón. Het deed mij deugd daar onze predikant Ds Griffioen en zijn echtgenote Reina te mogen begroeten als deelnemers in de groep. Ook een deelneemster aan onze reis naar het Hart van Spanje in november 2018 bevond zich onder de deelnemers. Met warmhartige herinneringen aan mijn 71ste verjaardag in Toledo. In Benagalbón was ik met name gecharmeerd door de aanwezigheid van een klas met kleine Spaanse kinderen met hun onderwijzeres door wie wij met veel enthousiasme werden begroet. Speciaal voor deze gelegenheid had Francis de sleutel van de plaatselijke kerk gekregen die voornamelijk is gekarakteriseerd door een Christusbeeld dat daar boven de gelovigen zweeft. In dit verband liet Francis weten dat de viering van de Semana Santa in Málaga dit jaar weer doorgang vindt. Zo kreeg deze excursie ook een bijzonder religieus tintje. Onder meer tijdens onze volgende bestemming Torrox waar wij met waterfontijnen op de plaatselijke ‘plaza’ werden ontvangen. De kapel van de Virgen de las Nieves bleek te zijn gesloten wegens renovatie zodat wij de beeltenis van deze patrones konden zien in de ‘Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación’ met overige beelden van onder meer San Roque die ik abusievelijk voor Santiago aanzag, Jezus op de ezel, San Francisco de Paula, Santa Teresa de Ávila en Christus in lijkwade. Wij werden persoonlijk door de pastoor van de parochie ontvangen. Tijdens de rustpause op een prachtig door de zon beschenen terras had ik een boeiend onderhoud over mijn ervaringen in Engeland en Prinsjesdag 1996.

De lunch hielden wij in de boerderij van De Drie María’s. Het was een hartelijk weerzien. Een interessant tafelgesprek betrof het verschil tussen een dominee en een pastoor en bij ons vertrek werden wij door de dames met veel enthousiasme uitgewuifd.

En toen kwamen wij weer uit in Frigiliana. Daar wachtte mij een enorme verrassing. De reisleiding bood mij en drie medepassagiers een ritje aan in een zogenaamde ‘Tuk Tuk’. Dat is een smal gemotoriseerd voertuig dat van het dorpsbestuur als enige toestemming heeft om door alle straatjes van het dorp te rijden. Dit vervoersmiddel werd bestuurd door Raúl. Het werd een feestelijke rit onder de tonen van de gitaarmuziek van Paco de Lucía. Vriendelijk toegezwaaid door de overige gasten die genoten van een fraaie wandeling. Als eerste passeerden wij El Ingenio dat mij doet denken aan El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha. Het commentaar tijdens de rit werd in het Engels afgespeeld door een man met een Schots accent. De Plaza del Ingenio ofwel het Plein van het vernuft, Plein van het genie of Plein van de dichter volgens Peter Jan Slagter  deed mij denken aan mijn gesprek dat ik in oktober 1992 heb gevoerd met Ida Willadsen van het Malaca Instituto. Onderweg attendeerde Raúl mij op een plekje waar een jongedame klaarblijkelijk een belangrijke foto maakte. Ook werden wij onderweg begroet door iemand die een opmerkelijke gelijkenis vertoonde met Heino. Hoewel ik de kerk van Frigiliana al verschillende keren heb bezocht drong Raúl mij er nadrukkelijk op aan om daar naar binnen te gaan gedurende een paar minuten. Het altaar wordt daar gedomineerd door een gekruisigde Christus. Ook is er een afbeelding te zien van de overleden Heer en Sint Jozef met kind. Bij het doopvont staat een grote kaars die mij aan de ‘candle in the wind’ doet denken. De kerk bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van de Placelito del Inquisidor. Genoemd naar grootinquisiteur Requesens. Dat plein heb ik voor het laatst bezocht op 29 mei 2017 met mijn goede vriend en collega Luis Chirinos uit Parijs.

Na dit bezoek hield Raúl stil bij de bron uit het jaar 1640. Acht jaar voor de Vrede van Münster. De tekst naast de bron luidt:

“La Fuente vieja. Año 1640. Construído en 1.640 por D. Íñigo Manrique de Lara, quinto Señor de Frigiliana y primer Conde una vez obtenido el título de villa en ese mismo eño. Colocó sobre la misma su escudo de armas y desde el momento de su construcción fue llamado Fuente Nueva. Se concibió para abastecimiento de la población y abrevadero del ganado, por lo cual presenta en la actualidad un curioso desgaste.”

In het nieuwe gedeelte van Frigiliana werden wij klaarblijkelijk met belangstelling gadegeslagen.

Het was een vorstelijk ritje waarvoor ik Francis Versteeg buitengewoon erkentelijk ben.

Na deze rit ben ik nog even gaan kijken in de bar El Ingenio en de huidige souvenirshop. De winkel Artesanía de Frigiliana waar Enrique Caro in 1992 het Kompas van Frigiliana voor ons heeft gekocht bestaat niet meer. Traditiegetrouw heb ik voor ons vertrek een fles vino de Frigiliana gekocht in het winkeltje van mevrouw Lola Platero Carcía in de Calle Real 6. Met veel trots liet zij mij de foto zien waarop haar echtgenoot de handen schudt met Koningin Sofía. Zij was in de veronderstelling dat Prinses Diana verloofd was met ‘iemand anders dan ondergetekende’ op het moment van overlijden.

Vanuit deze achtergrond vervolg ik met de weergave van mijn dagboek in 2017. Te beginnen met 2017/05/08/jour-de-la-liberation-emmanuel-macron-de-nieuwe-president-van-frankrijk/.

Van de Nederlandse belastingdienst in Heerlen ontving ik een beschikking over 2020 met dagtekening 4 februari 2022 met als eerste opmerking: “Vastgesteld bedrag Het Niet in Nederland belastbaar inkomen bedraagt € 0.” Daaruit zou ik moeten concluderen dat dit in mijn situatie gelijk staat aan “Het in Spanje belastbaar inkomen bedraagt € 0.”. Daar schijnt men hier echter anders over te denken. Ik heb al eerder gepleit voor harmonisatie van het belastingstelsel binnen de Europese Unie. “Administratieve processen verlopen in Spanje nog niet zo snel als in Nederland” schreef ik daarover op 26 januari 2003.

Op de Nederlandse televisie is er vandaag veel aandacht voor uitwaaien.