FRIEZEN EN FRANKEN

Aansluitend aan mijn bericht 2022/02/24/floris-in-ridders-en-graven/  heb ik gisteravond gekeken naar de voorgaande aflevering hetverhaalvannederland.ntr.nl/uitzendingen/aflevering-3-friezen-en-franken-500-1000/. Dit heeft ertoe geleid dat ik vannacht opnieuw heb gedroomd over mijn ervaringen in het noorden des lands die ik hoofdzakelijk heb beschreven in mijn Brieven aan Breuker.

Vervolgens las ik vanmorgen in De Telegraaf in het artikel vitesse-voegt-zich-bij-laatste-zestien-conference-league-na-knappe-zege-op-rapid-wien “Zoals zoveel sportploegen met Russische connecties was Vitesse na de inval van Rusland in Oekraïne geconfronteerd met vragen over de toekomst. Eigenaar van de club is Valeriy Oyf, een in Oekraïne geboren Rus, die jaarlijks de miljoenen bijpast die de Arnhemmers tekort komen. De grote vraag is of de aangekondigde sancties tegen Rusland van invloed gaan zijn op de financiële draagkracht van Vitesse.

De toekomst moet uitwijzen wat de impact gaat zijn. Dankzij de Russische miljoenen heeft de Gelredome al heel wat mooie Europese avondjes kunnen beleven dit seizoen. Ook het duel met Rapid was weer uiterst vermakelijk met vechtvoetbal in de hoogste versnelling. Omdat Vitesse verzuimde de score verder op te voeren bleef het tot de laatste minuut spannend, maar de 14.000 fans in de Gelredome konden na negentig minuten juichen en zich verheugen op nog twee Europese duels voor hun favorieten, die tegelijkertijd door de eerste zege in zeven duels vertrouwen hebben getankt voor de derby tegen NEC van komende zondag.”

Ik stel hierbij vast dat de overname van Vitesse door Valeriy Oyf in strijd is met de afspraken die ik reeds in 2002 met de toenmalige Vrienden van Vitesse Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt heb gemaakt.

Vanuit deze achtergrond vervolg ik met de weergave van mijn dagboek van 2017 vanaf 2017/05/30/het-licht-op-hans-van-delft/ .

Van Paleis Soestdijk ontving ik gisteren om 13:45 onderstaand bericht.

Bestemmingsplan Paleis Soestdijk vastgesteld De gemeenteraad van Baarn heeft woensdagavond 23 februari het bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk vastgesteld. Hiermee is er groen licht voor de restauratie en herbestemming van het landgoed. We zijn blij met de vaststelling en kijken uit naar de volgende fase waarin we verder kunnen met het uitwerken van de plannen.  Het bestemmingsplan legt vast binnen welke kaders het landgoed verder ontwikkeld kan worden. Dit gaat bijvoorbeeld om de restauratie van het paleis, het park en de monumenten op het 165 hectare tellende landgoed, de openstelling voor publiek en de ontwikkeling van horeca, hotel, congresruimtes en woningbouw. Op basis hiervan gaan we de komende tijd verder met de uitwerking van de plannen.  

Toekomst

Het landgoed wordt de komende jaren grondig gerestaureerd en klaargemaakt voor een nieuwe bestemming. In 2025 opent het nieuwe Paleis Soestdijk | Made By Holland: een inspirerend platform voor innovatief en ondernemend Nederland. Met tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, congressen en een educatief aanbod worden hier straks dé Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen gepresenteerd aan het publiek. 

Ton en Maya Meijer-Bergmans, DGA’s Paleis Soestdijk: “We zijn ontzettend blij met dit positieve besluit. Het markeert het einde van een omvangrijk, complex en langdurig bestemmingsplanproces waar met name door de Gemeente Baarn, maar ook vele anderen met veel zorgvuldigheid aan is gewerkt. Dat waarderen wij zeer. We kunnen nu vooruit met de hoognodige restauratie van het paleis en het verder uitwerken van onze plannen. Paleis Soestdijk is een iconische plek met grote cultuurhistorische en maatschappelijke waarde voor ons allemaal. Als eigenaren gaan we voor een bestendige toekomst voor het landgoed.”

Proces

Paleis Soestdijk is sinds 1971 rijksbezit en werd tot 2004 bewoond door wijlen Prinses Juliana en Prins Bernhard. In 2015 besloot het Rijk het paleis en landgoed te verkopen. De MeyerBergman Erfgoed Groep werd na een uitgebreide selectieprocedure in december 2017 eigenaar. De afgelopen vier jaar is in samenspraak met onder andere de Gemeente Baarn, Gemeente Soest en Provincie Utrecht gewerkt aan het uitwerken van het bestemmingplan. Het plan is tussentijds op onderdelen stevig aangepast en bescheidener gemaakt. Zo is de woningbouw verkleind, zijn de bezoekersaantallen voor evenementen fors verlaagd en zijn er maatregelen genomen om de natuur op termijn een meerwaarde mee te geven. Na het definitieve besluit van de Gemeenteraad is er voor externe partijen nog de mogelijkheid om bezwaar te maken bij de Raad van State. De verwachting is dat de restauratie begin 2023 kan starten. Voor meer informatie over het bestemmingsplan verwijzen wij naar de Gemeente Baarn.

18:36 In dit verband gaan mijn gedachten thans uit naar Claudia.

18:52 Vladimir heeft een grens overschreden en mijn vertrouwen ernstig geschaad.

19:05 Ik stel hierbij vast dat ik meer vertrouwen heb in Dmitri Medvedev. En laten Wij zo realistisch zijn om te erkennen dat wij de politieke structuur in Rusland niet kunnen veranderen na eeuwenlang een tsarenrijk te zijn geweest. Uitsluitend een bilaterale dialoog tussen oost en west kan daarin vooruitgang tot stand brengen.

19:21 Zijn naam wordt uitgesproken als mjetvjédev.

22:22 Na een bezoek aan ‘Irish Jims’ gaan mijn gedachten onder het genot van een glas Guinness  thans over naar ‘s Hertogenbosch.