NIJMEGEN TAALHOOFDSTAD

Deze week is mijn geboorteplaats Nijmegen uitgeroepen tot Taalhoofdstad. De Gelderlander schrijft hierover:

“Nijmegen is deze week taalhoofdstad vanwege eredoctoraat Adriaan van Dis: ‘Hij laat het belang van het kennen van vreemde talen zien’

NIJMEGEN – Nijmegen wordt deze week door de Radboud Universiteit uitgeroepen tot ‘Taalhoofdstad’.  Aanleiding is het eredoctoraat dat schrijver Adriaan van Dis deze week aan de universiteit ontvangt. Van maandag tot en met donderdag is er een uitgebreid programma met ruim vijftig onderdelen. Bij een aantal activiteiten is Van Dis zelf aanwezig. Hoogtepunt van de week is de ontvangst van het eredoctoraat door Van Dis, op woensdagmiddag in concertgebouw De Vereeniging. Van Dis gold als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. ,,In zijn werk als schrijver en documentairemaker laat hij zien hoe belangrijk het is dat we vreemde talen, culturen en de daarmee verbonden geschiedenissen leren kennen”, zegt hoogleraar Margot van Mulken, erepromotor van Van Dis.

Prins Carlos de Bourbon de Parme Ook bijzonder is de aanwezigheid van Prins Carlos de Bourbon de Parme bij de opening van de feestweek vandaag. Vanmiddag overhandigt hij het familiearchief Bourbon de Parme aan het Katholiek Documentatie Centrum en de Radboud Universiteit. Het archief bevat niet-eerder getoonde foto’s en brieven tussen adellijke families uit de negentiende eeuw én handgeschreven brieven van de paus. De week wordt op donderdag afgesloten met een serie workshops van onder meer de Brusselse Daniel Cunin, de literaire vertaler van Van Dis. Hij legt uit hoe mooi het vertaalvak is, maar dat hij ook weleens voor (literaire) dilemma’s komt te staan wanneer hij teksten naar het Frans vertaalt. Cunin vertaalde behalve teksten van Van Dis ook werk van Willem Frederik Hermans, Jan Jacob Slauerhoff en Jeroen Brouwers.”

Om 08:44 heb ik de organisatie onderstaand bericht gezonden.

Waarde Collegae, Met belangstelling heb ik kennisgenomen van het uitroepen van mijn geboortestad Nijmegen tot Taalhoofdstad. Het spijt mij dat ik als voorzitter van de Stichting Cervantes Benelux hierbij niet aanwezig kan zijn. Ik feliciteer hiermee Adriaan van Dis met zijn eredoctoraat. Ik denk dat ik in Adriaan van Dis een bijzondere geestverwant herken. Ik heb in Nijmegen zeven jaar Spaans en een jaar Engels gestudeerd (M.O.) en heb vervolgens van 1979 t/m 1987 de leiding gehad over een landelijk opererend taleninstituut. Op 28 augustus 1995 ben ik tot de promotie aan de Radboud Universiteit toegelaten. Mijn aandacht voor de voortdurende actualiteit heeft mij echter verhinderd om een proefschrift te schrijven. Ik heb vandaag bijzondere aandacht geschonken aan deze bijzondere gebeurtenis. Met vriendelijke groet, John L. van der Heyden Torremolinos Spanje.

Deze gebeurtenis spreekt mij in het bijzonder aan en wel om twee redenen. Op de eerste plaats de deelname van Prins Carlos de Borbón Parma die evenals zijn broer Jaime, zijn zussen Margarita en Carolina en mijn beide zoons in het Nijmeegse Radboud UMC zijn geboren.

Op de tweede plaats het Concertgebouw De Vereeniging als plaats van handeling dat ik heb vermeld in 20010323 Opmaat naar morgen, 20020311 Bewijs van inschrijving Instituto Cervantes van het Benelux Merkenbureau d.d. 28.02.1995, 20020406 Wat is er mis met Paars?20020415 Eroïca20030603 Geagendeerde uitnodiging20030604 Bericht uit De Keizer Karelstad20061220 Een nieuw begin20071016 The Diana Inquest Part 220080602 Hillary Clinton wint ook in Puerto Rico en neemt de leiding20091014 Studio England and Wales20100626 Zomerconcert Alive Black Gospel Choir20100711 Finale Wereldkampioenschap voetbal Nederland-Spanje in Johannesburg20100909 Valkhofnieuws ontvangen20110103 Het verlossende woord20110415 Paddington20110822 Rood, Zwart en Groen en 20120113 Een zware verantwoordelijkheid.

Vanuit deze achtergrond vervolg ik de weergave van mijn Dagboek 2014 vanaf  20140325 Onder onsjes en het Wereldforum.

22:00 Ajax voor de 36ste keer landskampioen. Een evenaring van het record van Real Madrid. Ik feliciteer hen met name met de vierde en de vijfde goal tegen Heerenveen.