VRIJDAG DE DERTIENDE

Vandaag heb ik mij beziggehouden met het thema geloof en bijgeloof. Ik vraag mij af wat daarbij het verschil is. Ik geloof in de kracht van cijfers. Dat geldt klaarblijkelijk ook voor Stien den Hollander die zich op het Eurovisie Songfestival heeft gepresenteerd als S10. Zo is het Kölnisch Wasser 4711 ook voor mij van bijzondere betekenis. Dat is immers mijn geboortemaand. Hieraan ben ik vanmorgen herinnerd tijdens mijn bezoek aan de Clínica Santa Elena in Torremolinos. Na dit bezoek had ik op het station van Los Álamos een kort gesprek met een groepje Fransen uit Duinkerken op weg naar Málaga. Hierdoor kon ik mijn kennis van de Franse taal weer eens in de praktijk brengen. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden. Het is nu immers zestien jaar geleden dat ik Frankrijk voor het laatst heb bezocht als Jean Lambert de La Bruyère. Dat kunnen we zien op 20060513 Père Lachaise et Le Capitaine Fracasse.

In dit verband gaan mijn gedachten thans uit naar de Nederlandse emeritus predikant Ds Peter Hoogstrate uit Ermelo. Ik zond hem in dit verband om 11:55 dit bericht: “Goedemorgen Peter, Ik heb vanmorgen een bezoek gebracht aan Santa Elena. Het ziekenhuis naast de woning van Erica Zyffert. Ik had daar de gelegenheid om jouw preek te bestuderen. Vervolgens nog een keer op het station van Los Álamos. Mooie preek. Van David tot Johannes. Steeds hetzelfde verhaal over Het Huis van De Heer en De Herder. Dat spreekt mij buitengewoon aan. Ook het thema over afscheid nemen en vervolgens weer terugkeren. Jouw liefde voor de Franse taal begrijp ik volledig als voormalig directeur van het Frans-Spaans Instituut in Nederland (1979-1981). Op het station van Los Álamos kon ik mijn Frans weer een beetje ophalen. Ik sprak daar met een groepje Fransen uit Duinkerken. Ik heb het maar niet over hun zeerovers gehad. Maar daar wordt ook nog Nederlands gesproken.

Je houdt het niet voor mogelijk. Mais, c’est vrai.  In het ziekenhuis kreeg ik een polsbandje om met mijn persoonlijke gegevens. Die moet ik blijven omhouden. Want maandag moet ik weer terug omdat ze niet over de benodigde hulpmiddelen beschikten. Dan word ik geholpen door de Nederlandse Ankie en de Spaanse Macarena.  ¡Olé! Ze maken een bed voor mij klaar.. Het polsbandje vermeldt VAN DER HEIJDEN, JOHANNES LAMBERTUS. En Français: DE LA BRUYÈRE, JEAN LAMBERT. Ik kan er niets aan doen. Maar zo ben ik geboren. Uit de navelstring. Dat heeft Stien den Hollander duidelijk gemaakt in haar optreden als S10.

The sounds of silence  is een mooie song. Maar ik kan niet blijven zwijgen nu De Vrede op het spel staat.