HET LICHT OP SITTARD

Docent Spaans Sandy Polderman (54) geeft aan dat ook op haar school, de Trevianum Scholengroep in Sittard (waaraan ze vanaf 2009 is verbonden), het aantal leerlingen voor de Spaanse lessen is gestegen. ‘Rond 2004 werd op de school begonnen met het invoeren van Spaans, als startersvak op de havo’, vertelt ze. ‘Het Spaans wordt op het Trevianum alleen in de bovenbouw gegeven. Aanvankelijk werd er ongeveer 25 uren per week Spaans gegeven door twee docenten. Het aantal uren is nu verdubbeld. En er zijn nu drie docenten Spaans.’ Polderman geeft aan dat de groei ook te danken is aan de mogelijkheid voor de leerlingen om DELE-examenterainingen te kunnen volgen, bedoeld voor het krijgen van een certificaat. ‘Vijf jaar geleden zijn we daarmee begonnen. Op die manier kunnen de leerlingen zich voorbereiden op de externe examens, om zo een internationaal erkend diploma te behalen.’ Polderman denkt dat vooral de culturele aantrekkingskracht een grote rol speelt in de motivatie van de leerlingen om voor Spaans te kiezen: ‘Spaanse muziek ademt vaak een exotische sfeer. En veel Spaanstalige Netflixseries zijn enorm populair onder de jeugd. Daarnaast hebben de leerlingen die voor Spaans kiezen vaak mooie vakantieherinneringen.’